In urma cu cateva decenii, cuvantul „TURBO” incorporat la masini insemna ceva mai degraba special. Mixul electric de performanta si prestigiu a fost privit cu neincredere si invidie de parcurile auto. In aceste zile, aproape fiecare masina diesel este dotata cu cel putin o turbosuflanta de care multi soferi nu sunt constienti de existenta acesteia, pana cand se produce conjunctura nefavoravila si se trezesc cu o factura considerabila de reparatie.
In termeni simpli, un turbocompresor este un compresor in miniatura. Gazele de evacuare ale motorului intra in turbo, care se rotesc pe o parte a unei turbine. Cealalta parte a turbinei alimenteaza motorul cu aer, astfel incat combustibilul sa fie ars cu mai mult oxigen. Rezultatul permite motorului sa dezvolte o eficienta mai mare si o putere semnificativ mai mare. Totusi, turbina unui turbocompresor se roteste de cateva mii de ori mai mult decat motorul in sine.
Daca va doriti o viata lunga a turbinei dumneavoastra, va prezentam cateva sfaturi:
- In perioada rece, nu plecati imediat ce ati pornit motorul, lasati cateva secunde ca uleiul de motor sa atinga turbosuflanta. Eu, de obicei, stau 2-3 min, cu mototrul pornit si apoi plec cu masina.
- Nu actionati niciodata motorul la putere maxima pana cand uleiul nu s-a incalzit bine. Atunci cand lubrifiantul este rece, acesta ramane gros si nu poate lubrifia eficient turbocompresorul, pana cand nu se incalzeste si nu se subtiaza.
- Uleiul vechi nu poate proteja in mod adecvat turbocompresorul. Prin urmare, nu prelungiti intervalul de schimbare a uleiului peste intervalul recomandat de producatorul vehiculului.
- Uleiul de o calitate inferioara nu poate proteja in mod corespunzator turbocompresorul. De aceea, utilizati intotdeauna ulei cu densitate corecta, dar tineti cont si de detaliile masinii (sunt notate atat in manualul vehiculului, cat si pe partea laterala a recipientului).
- Un turbocompresor functioneaza mai greu in timpul sofatului supraturat sau la viteze foarte mari. Dupa un condus mai sportiv la o cursa lunga este foarte posibil ca turbocompresorul sa se infierbinte. Oprirea motorului imediat provoaca daune grave, deoarece turbina interna nu se va putea opri suficient, iar caldura generata sa nu sa disipeze. Inainte de a opri motorul, lasati la relanti timp de cel putin 30 de secunde.
- Nu apasati niciodata acceleratia inainte de a porni motorul. Acest lucru face ca turbinele turbocompresorului sa accelereze, dar, atunci cand se porneste motorul, taie din turatia turbinei. Acest lucru poate deteriora rulmentii si creste in mod substantial riscul de avarie prematura.
Daca aveti nevoie de reparatii turbosuflante va recomandam un service de incredere, autorizat si care sa va ofere garantie.