Daca aveti gauri de efectuat in beton si nu doriti sa apelati la o firma care ofera servicii de perforare beton profesionale si vreti sa realizati singuri gaurile necesare trebuie sa cititi sfaturile noastre din acest articol.
Forarea unei gauri in beton este o tehnica utila si la indemana. Aveti posibilitatea sa asezati rafturi, sa atarnati picturi, sa instalati lumini, sa montati diverse obiecte si sa faceti asta repede si in siguranta. Procesul in sine este simplu, dar selectarea instrumentelor potrivite si intelegerea modului de utilizare a acestora va vor economisi o cantitate foarte mare de timp.
Cumparati sau inchiriati o masina de gaurit cu percutie. Forarea betonului este mult mai usoara cu un burghiu cu ciocan sau cu un ciocan rotativ pentru lucrari mari. Aceste unelte perforeaza betonul prin percutie rapida. Un burghiu normal rotativ face lucrarea mult mai lenta si mai dificila, deoarece betonul nu este perforat usor. Pentru orice lucrare mai mare, este necesar sa achizitionati o masina de gaurit cu percutie.
De obicei merita sa platiti mai mult pentru o masina de gaurit cu percutie mai puternica de la un brand bine cunoscut. Alte caracteristici benefice includ setarea vitezei, setarea adancimii, aderenta confortabila si un al doilea maner pentru cealalta mana.
Invatati sa utilizati masina de gaurit. Cititi manualul de utilizare si aflati ce rol au toate butoanele. Asigurati-va ca stiti toate comenzile inainte de a trece la pasul urmator.
Respectati toate instructiunile de siguranta. Aceastea includ purtarea ochelarilor de protectie pentru a va proteja ochii de praf si bucati de beton mici ce pot sari din perete, protectie auditiva, protectie respiratorie si manusi pentru a va proteja mainile.
Introduceti un burghiu pentru gaurire cu percutie de inalta calitate. Un burghiu destinat forajelor cu percutie este proiectat sa reziste fortei de percutie si gaurire a betonului dens. Burghiului trebuie sa fie cel putin egal cu lungimea gaurii pe care intentionati sa o faceti.
Masinile de gaurit rotopercutoare necesita burghie speciale, numite SDS sau SDS-MAX pentru gauri cu diametrul de 12 si 20 cm sau Spline-Shank pentru gauri cu diametrul de 7/10 cm sau mai mari.
Betonul armat este mult mai dificil de forat daca aveti nevoie sa forati mai adanc decat armatura din otel. Folositi un burghiu special pentru armaturi metalice odata ce burghiul loveste metalul. Intrerupeti ocazional forarea pentru a preveni supraincalzirea (pentru o forare mai rapida cu un dimatru mare in betonul armat este recomandat sa folositi o masina de gaurit care foloseste carotele diamantate pentru beton).
Setati adancimea. Unele burghiuri au o buton de reglare a adancimii. Cititi manualul de utilizare si aflati cum sa il utilizati. Daca masina de gaurit nu are control de adancime, masurati si marcati adancimea necesara pe burghiu cu un creion sau o banda de marcare. Daca nu sunteti sigur de cat de adanc sa forati, urmati aceste instructiuni:
- Deoarece betonul este un material dur si dens, suruburile inglobate cu o adancime de 2,5 cm sunt suficiente pentru a atarna obiecte cu greutate redusa. Proiectele cu sarcini mai mari necesita suruburi mai lungi sau ancore de beton, care ar trebui sa cuprinda elementul minim de imbinare pe ambalaj.
- Adaugati in plus 6 mm pentru a crea un spatiu care sa permita eliminarea prafului care se acumuleaza in timpul forarii. Puteti reduce aceasta lungime daca doriti sa indepartati praful mai tarziu.
- Pentru suprafete subtiri din beton, verificati specificatiile dispozitivului de fixare. Unele ancore de plastic necesita o fundatie solida si vor cadea daca treci prin cealalta parte.
Tineti burghiul corect. Tineti burghiul cu o mana ca un pistol, cu degetul aratator pe butonul de pornire. Daca burghiul are doua manere, utilizati-le pe ambele. In caz contrar, puneti cealalta mana in spatele burghiului.
Daca credeti ca nu va descurcati sa faceti aceste operatiuni, sau daca aveti lucrari de forare mai complicate de efectuat apelati cu incredere la o firma specializata in perforare beton.